Setarea calculatorului sa booteze de pe unitate difera sau de pe hard-ul propriu este simpla. Noi va vom arata cum.
In cea mai mare parte, computerul este configurat pentru a porni de pe dispozitive in ordinea cea mai sensibila, cum ar fi cautarea unui CD sau DVD de la care sa porneasca, inainte de a incarca un sistem de operare de pe hard disk. Oricat de bun este comanda standard, exista momente in care poate doriti sa schimbati status. Pentru inceput, poate doriti sa porniti de pe o unitate USB daca doriti sa instalati Windows 10; atunci, poate doriti sa schimbati hard disk-ul de pe care porniti, astfel incat sa puteti rula mai multe sisteme de operare, fara a fi nevoie sa va faceți griji cu privire la meniurile de pornire complicate. Dupa ce te indepartezi de comanda de pornire programata pe computer, lucrurile pot fi putin complicate, asa ca iata cum sa gestionezi totul.
Pornirea de pe o unitate USB
Daca porniti de pe o unitate flash USB, este important sa inserati unitatea inainte de a porni computerul. Daca nu o faceti, atunci BIOS-ul computerului dvs. poate sa nu recunoasca unitatea si nu va va permite sa porniti de pe aceasta. O va face orice port USB, dar daca aveti probleme cu cele din fata care nu recunosc dispozitivul dvs., incercati sa utilizati un port din spatele computerului.
Metoda 1: Meniul de pornire
Cel mai simplu mod de a alege din ce dispozitiv sa porniti este sa utilizati meniul de pornire al computerului. Acest lucru va permite sa selectati o unitate dintr-un meniu pentru o pornire o singura data: nu afecteaza ordinea de pornire obisnuita, astfel incat data viitoare sa reporniti computerul, va folosi hard disk-ul obisnuit. Aceasta optiune este utila daca instalati un sistem de operare, deoarece puteti selecta unitatea flash, instalati Windows si apoi doar porniti de pe hard disk-ul obisnuit.
Pentru a obtine aceasta optiune, trebuie sa resetati, reporniti sau sa porniti computerul de la nou. Urmareste ecranul Power On Self Test (POST), care este ecranul de informatii pe care il vezi atunci cand pornesti computerul. Este posibil ca acesta sa fie ascuns de un logo, asa ca cautati un mesaj care va spune sa apasati tasta Tab. Apoi, cautati un mesaj care va spune ce tasta sa apasati pentru a obtine meniul de pornire: F9, F10 sau F12 sunt toate tastele comune. Dupa ce ati apasat tasta, va trebui sa asteptati putin, dar va aparea un meniu de pornire. Utilizati tastele cursorului pentru a selecta dispozitivul pe care doriti sa il porniti si apasati Enter.
Metoda 2: In interiorul BIOS-ului
Daca computerul nu are o optiune de meniu de pornire, va trebui sa schimbati comanda de pornire accesand BIOS-ul (UEFI pe computere mai noi). Aceasta este, de asemenea, cea mai buna optiune daca doriti sa faceti o schimbare permanenta, cum ar fi daca ati adaugat un SSD la sistemul dvs. si doriti sa porniti de pe aceasta. Instructiunile exacte difera de la producator la producator, astfel incat este posibil sa aveti nevoie de manualul computerului sau al placii de baza.
Cautați meniul Boot. Acest lucru va va arata ordinea prin care computerul dvs. va parcurge cautarea unui dispozitiv de pornire, mergand de sus in jos. Pentru a schimba, trebuie doar sa o selectati folosind tastele cursorului si apasati Enter, apoi alegeti dispozitivul de pornire preferat.
Este posibil sa observati ca o unitate flash USB nu apare ca o optiune si este posibil ca cel de-al doilea hard disk al computerului dvs. (daca il are) sa nu fie listat. Nu intrati in panica, deoarece cea mai probabila explicatie este ca BIOS-ul dvs. are un meniu separat pentru comanda de bootare a hard disk-ului. Accesati acest meniu si schimbati intrarea de sus, astfel incat sa fie unitatea USB sau hard disk-ul din care doriti sa porniti.
Reveniti la meniul initial de pornire si veti vedea ca computerul dvs. listeaza acum hard disk-ul sau unitatea flash aleasa ca optiune de pornire. Tot ce trebuie sa faceti acum este sa va salvati setarile si computerul dvs. va reporni. Acum se va porni folosind ordinea setata. Aceasta comanda va ramane aceeasi pana cand o schimbati din nou urmand acesti pasi.
Un ultim cuvant de prudenta
Daca ati ales sa porniti de pe o unitate flash USB pentru a instala un sistem de operare, dar computerul nu incarca instalarea, solutia este probabil foarte simpla. Cautați un mesaj „Apasati orice tasta pentru a porni de la USB” (Press any key to boot from USB): daca nu atingeti o cheie in acel moment, computerul dvs. va omite unitatea USB si va trece la urmatorul dispozitiv de pornire pe care l-ati configurat.
In timp ce majoritatea jucatorilor stiu emotia de a juca jocurile lor preferate pe un monitor cu ecran mare, cu grafica de inalta rezolutie, tinuta pe un piedesta...
Am parcurs un drum lung de la ENIAC – acea bestie infama, de 30 de tone a unui calculator, dezvoltata in anii 1940, care a pregatit calea pentru era moderna...
In timp ce Windows 7 este inca utilizat de milioane de calculatoare in 2020, asta nu a impiedicat Microsoft sa faca 14 ianuarie 2020, ultima zi de asistenta pentr...
Ar putea parea evident intotdeauna sa rulati cel mai recent si cel mai bun sistem de operare Microsoft pe computer. Dar multe persoane nu sunt de acord. Windows 1...
Ori de cate ori un utilizator instaleaza un program / aplicatie software, hardware sau un driver de dispozitiv pentru un hardware nou conectat intr-un sistem comp...