Esti ingrijorat ca temperatura procesorului este prea mare? Aceasta problema va aparea in mod normal numai daca incercati sa va overclocati procesorul. Daca sunteti un expert in calculatoare si stiti cum sa faceti un overclock pe orice calculator, probabil ca nu trebuie sa cititi acest articol.
Cu toate acestea, mai multe persoane opteaza pentru achizitionarea de calculatoare personalizate care sunt relativ ieftine, acum este posibil ca un incepator sa suprascrie un procesor doar prin alegerea unei setari diferite in BIOS.
La overclocking, doriti sa monitorizati cu atentie temperatura procesorului. Pentru a afla temperatura procesorului, va trebui sa descarcati un program de terta parte care poate citi temperatura pe fiecare nucleu din procesor.
Cum se Verifica Temperatura Procesorului
Cea mai usoara modalitate de a va verifica temperatura procesorului este sa descarcati Core Temp de la alcpu.com. Odata ce ati descarcat software-ul, rulati programul de instalare si faceti click pe caseta de Launch Core Temp. In cele din urma, faceti click pe Finish.
Odata ce Core Temp este deschis, puteți vizualiza temperatura procesorului mediu vizionand partea din dreapta jos a ferestrei. Veti putea vedea valorile minime si maxime in grade Celsius. Mai jos veti vedea cum Core Temp arata pentru un procesor AMD si un procesor Intel.
Aceste valori se vor modifica in timp ce efectuati diferite activitati pe calculator. De exemplu, daca jucati un joc sau rulati un program de editare video, temperatura procesorului va creste. Este normal ca aceste temperaturi sa fluctueze foarte repede.
O modalitate buna de a testa acest lucru este sa descarcati Prime95, exact fisierul zip si apoi sa rulati fisierul EXE. Cand se deschide programul, dati click pe Just Stress Testing. Apoi continuati si rulati un test de “tortura” selectand optiunea Blend.
Daca pastrati Core Temp deschis in acelasi timp, in cateva secunde, veti vedea temperaturile crescand.
Sunteti ingrijorat de temperatura ridicata a procesorului? Sa discutam despre asta in sectiunea urmatoare.
Temperatura Ideala a Procesorului Cand Este Inactiv sau In Timpul Jocurilor
Observati mai sus ca temperaturile sunt inca sub nivelul maxim de 100 de grade Celsius. Temperatura ideala a procesorului va depinde de procesorul pe care il detineti. Unele procesoare pot deveni mai calde decat altele.
In cea mai mare parte, ar trebui sa urmariti pastrarea temperaturii sub 75 de grade Celsius atunci cand va jucati sau cand utilizati un software.
Daca procesorul dumneavoastra depaseste 75 de grade Celsius, este posibil sa incepeti sa observati o scadere in performanta, deoarece procesorul dumneavoastra isi limiteaza capacitile pentru a se raci singur – aceasta este cunoscuta sub denumirea de reducere termica (thermal throttling). In aplicatia Core Temp, veti observa ca frecventa procesorului va scadea de la valoarea maxima la cea mai mica atunci cand are loc reducerea termica (thermal throttling).
In ceea ce priveste temperatura inactiva (idle), ca regula generala, orice intre 25 și 35 de grade Celsius este considerat “rece”. Procesorul dumneavoastra trebuie sa se afle in aceasta regiune daca nu ruleaza programe exigente.
Din fericire, procesoarele moderne sunt proiectate in mod inteligent – va prezinta un risc mic pentru hardware-ul dumneavoastra daca se ating temperaturi mai ridicate. Daca temperaturile dumneavoastra cresc prea mult, aceasta va limita pur si simplu performanta sistemului dumneavoastra, deci este intotdeauna mai bine sa pastrati lucrurile cat mai rece posibil.
Singurul moment in care lucrurile pot merge prost este daca aveti un procesor la care se poate modifica (overclock) frecventa si tensiunea (procesoare Intel care se termina in K) si decideti sa reglati manual tensiunea si frecventa in BIOS. In acest caz, ati putea afecta procesorul sau placa de baza. In plus, Windows aproape sigur se va prabusi cand procesorul se va incalzi prea mult.
Din fericire, Core Temp are o caracteristica de protectie impotriva supraincalzirii. Faceti click pe Options si apoi Overheat Protection.
Bifati caseta Enable overheat protection si alegeti una din cele trei optiuni. In mod prestabilit, va va anunta automat cand este atinsa temperatura critica. Daca doriti sa fiti in siguranta, puteti face calculatorul sa mearga la culcare, sa hiberneze sau sa se inchida din Shut down options.
Daca dati click pe Options si apoi pe Settings, puteti modifica modul in care Core Temp monitorizeaza si afiseaza temperaturile procesorului.
Puteti schimba intervalul de interogare, afisa temperatura in Fahrenheit si chiar afisa o gramada de statistici in bara de activitati, daca doriti.
Speram ca acest articol va ofera o imagine mai detaliata despre temperaturile procesorului si cum le puteti monitoriza utilizand Core Temp. Daca aveti intrebari, postati un comentariu. Numai bine!