In timp ce majoritatea jucatorilor stiu emotia de a juca jocurile lor preferate pe un monitor cu ecran mare, cu grafica de inalta rezolutie, tinuta pe un piedestal cu un birou de jocuri personalizat, acestia incep sa se intrebe tot mai mult, daca laptopurile pentru jocuri sunt intr-adevar, un optiune buna, daca nu mai buna? Nu este surprinzator – piata tehnologica a inregistrat o crestere constanta in ceea ce priveste vanzarile de laptopuri pentru jocuri, iar producatorii acestor laptopuri se concentreaza si pe distractia publicului lor de gameri cu inovatii de ultima generatie in ceea ce priveste rezolutiile de afisare ale GPU-urilor, precum precum si procesoare de mare viteza.
Laptopurile pentru jocuri au devenit cu siguranta o optiune viabila pentru jucatori, promitand sa ofere tot ce ar putea avea nevoie un jucator hardcore pentru a se bucura de o experienta de joc de inalta calitate. Asadar, daca v-ati intrebat, de mai multe ori, daca un laptop pentru jocuri este bun in comparatie cu un desktop pentru jocuri si care este cea mai buna alegere de facut, iata o modalitate buna de a incepe.
Prin ce se diferentiaza laptopurile si desktopurile pentru jocuri?
In afara de cele mai evidente diferente pe care le cunoasteti deja intre un laptop si un PC, exista cateva zone specifice jocurilor in care cele doua variaza. Daca va ganditi sa alegeti intre cele doua, este probabil o idee inteleapta sa aruncati o privire mai atenta pe amandoua si sa intelegeti unde se afla argumentele pro si contra. Pentru a intra in detalii am scris mai jos cateva diferente dintre cele doua, care ar fi avantajele si dezavantejele fiecaruia.
Portabilitate
Acesta este unul usor. Daca sunteti dependent de jocuri sau sunteti un jucator serios care se lupta cu el in turnee, cu greu veti putea sa va deplasati pe desktop oriunde mergeti. Laptopurile, pe de alta parte, sunt din ce in ce mai subtiri pe zi ce trece, iar cu un laptop de joc foarte bun, ai putea juca practic de oriunde. Chiar si cel mai greu laptop pe care va puteti pune mana va fi mai usor decat un desktop pentru jocuri, nu-i asa?
Celalalt dezavantaj al unui desktop pentru jocuri atunci cand vine vorba de portabilitate este numarul de periferice si fire cu care vine – sa le luati oriunde mergeti va fi o problema. Ganditi-va la un turneu – chiar veti putea sa va deplasati in intregul sistem desktop?
Acestea fiind spuse, este bine sa stiti ca majoritatea notebook-urilor pentru jocuri vor fi in continuare mai voluminoase decat notebook-urile dumneavoastra de birou de zi cu zi. Desi s-ar putea sa se incadreze in rucsac, nu sunt exact ceea ce s-ar numi elegant sau usor.
Personalizare
Unul dintre cele mai incontestabile avantaje ale unui desktop de jocuri fata de un laptop este gradul de personalizare pe care il ofera. Teoretic, nu exista nici o limita pentru cat de mult va puteti personaliza sistemul de jocuri atunci cand utilizati un computer desktop. Este adevarat ca aveti nevoie de putine cunostinte si intelegere a sistemelor de calculatoare, dar oricine cunoaste elementele de baza hardware poate desface un computer cu ceva efort. Dupa aceea, puteti elimina, inlocui si modifica orice componenta, pentru a se potrivi preferintelor dumneavoastra. Tot ce aveti nevoie este cunostinte de baza si cateva instrumente de baza, probabil nimic mai mult decat o surubelnita sau doua.
Un laptop pentru jocuri, pe de alta parte, este cu totul alta poveste. Laptopurile au fost intotdeauna menite sa fie compacte, drept urmare componentele unui laptop sunt realizate special pentru a se potrivi in interiorul unuia. Nu aveti spatiu pentru a instala componente suplimentare si, deoarece cele existente sunt fixate in locurile lor, indepartarea lor nu este nici foarte usoara, nici recomandabila. In plus, componentele unui laptop sunt facute special pentru a se potrivi exact, asadar instalarea, de exemplu, a unei placi grafice mai mari ar putea fi cu siguranta o problema.
Acesta este cu adevarat unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le are un laptop, in comparatie cu un desktop pentru jocuri – fiecare dintre componentele sale este incorporata – de la procesor la afisaj, placa grafica si tastatura. In timp ce acest lucru inseamna ca cumpararea unui laptop de jocuri bun va scuteste de necazuri si costuri suplimentare de cumparare si asamblare a sistemului, insa nu lasa nici posibilitatea de a va personaliza sistemul, cu un monitor de jocuri de 144Hz sau o tastatura mecanica ingrijita.
Acest lucru face chiar si cel mai bun laptop de jocuri pe care il puteti gasi destul de limitativ in ceea ce priveste cat de mult il puteti modifica pentru a va duce experienta de joc la nivelul urmator.
Touchpad
Toti cei care au folosit vreodata un laptop pentru jocuri stiu ca utilizarea unui touchpad este extrem de incomoda, indiferent de tipul de joc pe care il jucati – fie ca este vorba de fotografiere rapida sau functii de click si glisare pentru un joc de strategie. Ceea ce inseamna ca veti avea in continuare sa cumparati un mouse pentru a merge cu laptopul dumneavoastra de joc, cu exceptia cazului in care intentionati sa jucati doar cu un controler.
Tastatura (Keyboard)
Majoritatea laptopurilor, chiar si cele destinate exclusiv jocurilor utilizeaza tastele cu membrana, care nu vor rezista cu adevarat la apasarea puternica sau indelungata. In mod ideal, doriti o tastatura mecanica, pe care aveti optiunea de a o obtine cu un desktop, dar este foarte rara la un laptop pentru jocuri.
Ecran (Display)
Afisarea ecranului dumneavoastra este cu siguranta un factor important care va afecteaza experienta generala de joc. La urma urmei, tot scopul de a te scufunda intr-un univers paralel este sa te simti cat de conectat poti la el, in orice mod posibil. Acesta este probabil locul in care desktopurile de jocuri au cel mai mare avantaj!
Majoritatea laptopurilor pentru jocuri au diagonala de 15 pana la 17 inci si sunt echipate cu ecrane full HD cu rate de reimprospatare de 60 Hz. Este posibil ca dumneavoastra sa acordati prioritate unui laptop mai mic, deoarece doriti ca acesta sa se potriveasca perfect intr-o geanta, dar ati dori cu adevarat sa va limitati experienta la mai putin de 17 inci de spatiu pe ecran si sa afectati privelistile uimitoare pe care altfel le-ati putea obtine?
Cu un desktop de jocuri, este mai usor sa asamblati un sistem de jocuri de top, inclusiv un monitor puternic. Acestea fiind spuse, este la fel de posibil sa va conectati laptopul la un monitor extern, pentru a va scoate experienta de joc din restrictia de 17 inci.
Fie ca alegeti un desktop pentru jocuri sau un laptop pentru jocuri, faceti-va o favoare si obtineti un monitor de gaming de inalta calitate. Avantajele acestui lucru sunt nesfarsite. Aceasta componenta unica va face diferenta fata de calitatea jocului dumneavoastra, va va oferi o calitate a culorii si o rezolutie mult mai bogata decat orice ati putea obtine pe ecranul unui laptop.
Cand vine vorba de utilizarea unui monitor extern, desktopurile pentru jocuri au un mare avantaj – va permit sa rulati jocuri cu mai multe afisaje, in timp ce va puteti conecta laptopul doar la un singur monitor extern. Cu jocurile pe mai multe afisaje, obtineti, evident, un ecran mult mai mare, dar daca jucati un joc de strategie sau de simulare, acesta va va aduce de 3 ori mai mult angajament cu lumea virtuala. Ca jucator, aceasta inseamna o experienta de joc mai adevarata si mai inconjurata, pentru o configurare multi-jucator, acest lucru va ofera avantajul de a putea vedea mult mai mult din jocul dumneavoastra decat ati putea pe un singur ecran.
In general, laptopurile au personalizabilitate limitata, dar cu un desktop pentru jocuri, nu numai ca puteti construi un sistem de jocuri de top de la zero, dar aveti si optiuni nesfarsite pentru a face upgrade procesorului si placilor grafice.
Performanta
Chiar si la cele mai puternice performante, un laptop pentru jocuri este doar ca o versiune redusa a unui PC de jocuri. Diferenta de marime a celor doua nu afecteaza doar portabilitatea. Laptopurile au versiuni mobile de procesoare desktop, partile lor sunt limitate la spatiile alocate in corpul lor si, cel mai important, laptopurile primesc mult mai putin flux de aer in comparatie cu desktopurile.
Pe de alta parte, computerele de jocuri vor avea intotdeauna mai mult spatiu – indiferent daca doriti sa adaugati mai multe componente sau sa adaugati mai mult spatiu de stocare, iar piesele lor vor avea intotdeauna un flux de aer mai bun. Cea mai simpla diferenta intre performanta laptopurilor si desktopurilor pentru jocuri este diferenta dintre GPU-urile lor.
De exemplu, laptopurile pentru jocuri ar putea avea versiuni mobile de procesoare de la Intel sau AMD, dar nu sunt nici pe departe comparabile cu omologii lor de pe desktop. Un GTX 980M nu va va oferi niciodata aceeasi performanta ca un GTX 980 – primul va incetini din cauza supraincalzirii. Unele laptopuri vin cu optiuni GPU duale, dar cu un desktop, puteti gandi dincolo de quad core si aspirati la un procesor cu sase sau opt nuclee.
Una dintre cele mai mari probleme care vine cu laptopurile de jocuri este supraincalzirea. Chiar si cu cele mai puternice ventilatoare de racire incorporate, laptopurile de jocuri se vor incalzi mult din cauza tipului de energie pe care jocul il consuma in sistemul dumneavoastra. Este un fapt simplu – laptopurile pur si simplu nu sunt capabile sa reziste la toate utilizarile hardware grele si, cu siguranta, nu pe o perioada lunga de timp.
Nu exista nicio comparatie in ceea ce priveste performanta si viteza – veti avea intotdeauna o experienta mai buna cu un desktop pentru jocuri in comparatie cu un laptop.
Sunet
Unul dintre cele mai bune lucruri despre laptopurile de jocuri disponibile in prezent pe piata este cat de avansate sunt in ceea ce priveste puterea lor de sunet. O diferenta mare fata de difuzoarele de laptop de ieri, cand tot ce reuseai sa obtii fara difuzoare externe pe laptopul tau ea doar un sunet slab.
Orice jucator experimentat va va spune ca fiorul jocurilor este incomplet, fara un sunet bogat. Desi este posibil sa nu puteti obtine tipul de volum care ineaca toate celelalte zgomote doar cu difuzorul laptopului, totusi fac o treaba buna. Unele modele va permit sa configurati un difuzor de bas 2.1, ceea ce poate fi o idee minunata.
Cu un desktop pentru jocuri, aveti o gama larga de optiuni de iesire atunci cand vine vorba de sunet – asa ca nimic nu va impiedica sa va transformati camera de jocuri intr-un amfiteatru privat.
Din pacate, cand vine vorba de sunet, difuzorul altfel puternic al unui laptop de jocuri poate parea mai putin eficient daca ventilatorul laptopului interfereaza in mod continuu cu valtoarea sa constanta. Asa cum am mentionat mai sus, majoritatea laptopurilor de jocuri trebuie sa-si alimenteze fanii la putere maxima pentru a mentine temperatura si adesea pot deveni foarte puternici, reducand calitatea experientei dumneavoastra globale de joc.
Stocare
Laptopurile au de obicei cantitati mai mici de RAM in comparatie cu desktopurile si, desi un numar dintre ele permit instalarea de module RAM suplimentare, acest lucru este cu adevarat dificil.
Sloturile RAM de pe majoritatea laptopurilor, pentru jocuri sau altele, sunt cu adevarat dificil de accesat, iar singura modalitate de a ajunge la ele este de a demonta baza laptopului. Nu numai ca acest lucru este riscant de facut, se poate pierderea si garantia laptopului. Ultimul lucru pe care va doriti in mod evident este sa cumparati un laptop de jocuri scump si sa il deteriorati in timp ce incercati sa adaugati mai multa memorie RAM.
Cealalta problema cu laptopurile atunci cand vine vorba de stocare este dimensiunea lor. Evident, nu exista spatiu pentru instalarea unui hard disk suplimentar (HDD) sau SSD. Aveti intotdeauna optiunea de a inlocui HDD-ul / SSD-ul existent sau de a utiliza stocarea externa.
In schimb, un desktop are mai multe porturi SATA, care va permit sa instalati mai mult spatiu de stocare sub forma de HDD-uri sau SSD-uri, permitandu-va sa va angajati intr-o experienta de joc mult mai buna.
Preturi
Exista diferite moduri de a privi preturile atunci cand se compara laptopurile si desktopurile pentru jocuri. De exemplu, 2000 de lei probabil nu va vor aduce un laptop grozav pentru jocuri si, la acelasi pret, ati putea pune la punct un sistem de jocuri de top de la zero. In medie, un laptop pentru jocuri va va costa de doua ori mai mult decat costul configurarii unui desktop pentru jocuri.
Cu un laptop pentru jocuri, va trebui sa investiti intr-un monitor, o tastatura mecanica (daca nu vine cu o tastatura special creata pentru jocuri) si un mouse. Odata cu asamblarea unui computer pentru jocuri, costurile dumneavoastra pot varia in functie de componentele pe care le alegeti.
Pentru majoritatea jucatorilor, exista o mandrie speciala in faptul ca stii ca joci pe un sistem pe care il cunosti ca pe carte. Ceva pe care l-ati creat personalizat pentru propriile nevoi, spre deosebire de a investi intr-un sistem gata pregatita. Jucatorii seriosi stiu valoarea de a-si putea actualiza sistemul de jocuri cu timpul, iar cu un laptop pentru jocuri exista putine lucruri pe care le puteti face. Spuneti ca doriti sa instalati un GPU mai bun atunci cand intra pe piata – chiar si atunci cand aveti bugetul pentru acesta, veti gasi imposibil sa faceti acest lucru pe un laptop, lasandu-va doar varianta de a a ramane la configuratia initiala a lui. Indiferent de ce parte a dezbaterii va veti indrepta, un lucru care este cu siguranta util este investitia intr-un scaun dedicat pentru jocuri.
In timp ce majoritatea jucatorilor stiu emotia de a juca jocurile lor preferate pe un monitor cu ecran mare, cu grafica de inalta rezolutie, tinuta pe un piedesta...
Am parcurs un drum lung de la ENIAC – acea bestie infama, de 30 de tone a unui calculator, dezvoltata in anii 1940, care a pregatit calea pentru era moderna...
In timp ce Windows 7 este inca utilizat de milioane de calculatoare in 2020, asta nu a impiedicat Microsoft sa faca 14 ianuarie 2020, ultima zi de asistenta pentr...
Ar putea parea evident intotdeauna sa rulati cel mai recent si cel mai bun sistem de operare Microsoft pe computer. Dar multe persoane nu sunt de acord. Windows 1...
Ori de cate ori un utilizator instaleaza un program / aplicatie software, hardware sau un driver de dispozitiv pentru un hardware nou conectat intr-un sistem comp...